In de talkshow ‘Boeren, burgers en buitenlui’ van 11 februari besteden we aandacht aan Joodse families. We doen dat met twee bijzondere gasten.

Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld publiceerde in oktober 2020 het boek ‘Ons huis. Op zoek naar een Joodse familie in Tilburg’. In dit boek beschrijft hij hoe de geschiedenis van het huis waarin hij woont hem leidde tot de interessante en indrukwekkende geschiedenis van de Joodse familie Polak, die het huis in 1928 liet bouwen. Arnoud-Jan Bijsterveld richt zich niet alleen op de familieleden die tijdens de oorlog omkwamen, maar ook op de generaties daarna. Hij zocht hen op, tekende hun verhalen op en heeft met hen een bijzondere band opgebouwd. Het boek is uitgegeven door Verloren, en ook in het Engels verkrijgbaar.

Wie alles weet van onderzoek naar Joodse families is Jeroen Sprenger, voorzitter van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie. De vereniging die hij nu enkele jaren leidt, is meer dan dertig jaar oud en heeft enkele honderden leden. Het is een actieve groep genealogen, die zich verdiepen in het Joodse leven in Nederland (en daarbuiten). Met hem praten we over wat de NKvJG zijn leden te bieden heeft, maar ook over het boek dat eind vorig jaar uitkwam: ‘Gezichten van Joods verzet‘.

Wil je live deelnemen aan de talkshow? Registreer je dan vooraf via deze link. De uitzending wordt opgenomen en later via YouTube aangeboden. Voor het terugkijken is registratie niet noodzakelijk.