Op verzoek van enkele kijkers gaat de vierde aflevering van onze online talkshow ‘Boeren, burgers en buitenlui’ over oude foto’s.

Iedere genealoog heeft wel oude foto’s in zijn of haar bezit. Soms is een foto ook de aanleiding om diepen in de familiegeschiedenis te duiken. Wie staat er op de foto, waarom is de foto gemaakt en wanneer dan wel?

Peter Eyckerman uit Ekeren (België) is niet alleen beroepsgenealoog, maar ook een expert in het dateren van foto’s. Aan de hand van de naam van de fotograaf, de gebruikte procedés, de objecten in de foto of de kleding die personen dragen weet hij een vrij nauwkeurige inschatting te maken van de periode waarin een foto is genomen. Ook over het digitaliseren van foto’s kan hij ons een en ander vertellen. Zijn passie voor historische fotografie ontstond vanuit eigen nood en vanuit het idee dat veel mensen oude familiefoto’s bezitten waar veel meer uit te halen is dan ze zelf denken.

Eén van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het inkleuren van oude (zwart-wit) foto’s. Hiervoor zijn diverse tools beschikbaar. MyHeritage is een van de genealogische partijen die de mogelijkheid van inkleuren aanbiedt. Het bedrijf biedt daarnaast ook de mogelijkheid om digitale afbeeldingen van oude foto’s ‘op te knappen’. Willeke Binnendijk, countrymanager van MyHeritage in Nederland, geeft uitleg over deze speciale technieken.

Wil je de talkshow live bijwonen, maak dan gebruik van de link op deze pagina om je te registreren. Je kunt dan ook vragen stellen. Als je er donderdagavond niet bij kunt zijn, dan bestaat achteraf de mogelijkheid om een opname via YouTube te bekijken.