In de serie ‘Parels van de Nederlandse archiefdiensten’ bood de Academie voor Genealogie op donderdag 19 november de eerste aflevering aan. In een online presentatie lieten Michel Ketelaars en Yvette Hoitink de vernieuwde website van het Nationaal Archief zien.

Michel vertelde over de visie op de website en de verbeterde functionaliteit voor zoeken in archieven. Yvette vertelde over de nieuwe bronnen die recent beschikbaar zijn gekomen en hoe die gebruikt kunnen worden voor genealogisch onderzoek. Tot slot lichtte Michel nog een tipje van de sluier op over de toekomstplannen.

Sprekers

Michel Ketelaars studeerde Journalistiek en Geschiedenis en werkt sinds 2009 voor het Nationaal Archief. Hij is begonnen bij de afdeling Dienstverlening als medewerker voor het beantwoorden van vragen van onderzoekers en het uitvoeren van onderzoek op verzoek van klanten. Vanaf 2015 is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwe (en inmiddels dus grotendeels gelanceerde) website.
Yvette Hoitink is professioneel genealoog en IT-adviseur voor archieven. Ze heeft Technische Informatica en Bedrijfsinformatietechnologie gestudeerd en is gecertificeerd genealoog. Sinds kort studeert zij Familiegeschiedenis aan de Universiteit van Dundee. Zij is als adviseur betrokken bij de nieuwe website van het Nationaal Archief en gebruikt de website vaak voor onderzoek voor haarzelf en voor klanten.

Terugkijken

De presentatie vond plaats op donderdag 19 november 2020 via het zoom-platform. Terugkijken kan via het YouTube-kanaal van de academie.